Жарияланды: 17.06.2021

0

Қонақжайлылық – қазақ халқының басты сипаты. Егер сіз бір минутқа және өте маңызды іс бойынша қазақ үйіне «жүгірсеңіз» де, иесі сізді бәрібір үстелге отырғызып, тәттілері бар хош иісті шай ұсынады.

Қонақтарға құрметпен қарау және ең бастысы – оларды өз үйінде қабылдауға деген ықылас уақыт өте келе дәстүрлі қазақ дастарханының философиялық және аллегориялық мазмұны жағынан бүкіл әлемге әйгілі қытай шай рәсімінен кем түспейтін рәсім түріне айналуына ықпал етті.

Қазақ дастарханы ұн өнімдерінің көптеген түрлерін ұсынады: самса – ет қосылған бәліш, пуктермет – субөнімдері бар бәліш, кәусырма-чебуректердің ерекше түрі. Сондай-ақ, ұлттық тағамдар ет тағамдарымен әр түрлі. Ең танымал бірі – қуырдақ-қой бауырынан, бүйректен, жүректен, өкпеден және құйрық майынан жасалған ыстық майлы қуыру.

Қазақтың басты дәстүрлі тағамы – бесбармақ-сорпада пісірілген, қамырдың кішкене кесектерімен туралған және көк шөптер себілген аскөк, ақжелкен мен цилантро қосылған пісірілген жылқы еті немесе қой еті үлкен сопақ табаққа беріледі. Бесбармакпен емдеу өзіндік рәсіммен бірге жүреді.

Музей қызметкерлері дайындаған «Қазақтың ұлттық тағамдары мен ыдыстарының ерекшеліктері» атты көрме аясында ұсынылған арнайы ыдыстарды пайдалану да рәсімнің маңызды сақталуы болып табылады. Экспонаттармен егжей-тегжейлі танысу барысында сіз табақ, астау, шара, саптаяк, ожау, тостаған және т.б. ас үй ыдыстарымен таныса аласыз. Сіз бізге қонаққа барған кезде ол туралы толығырақ айтып береміз! Сіздерді жұмыс уақытында дүйсенбіден жұмаға дейін 9:00-ден бастап 18:00-ге (13:00-14:00 –түскі үзіліс) дейін күтеміз.

Поделиться материалом

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Келушілер

Онлайн келушілер – 17174
Пайдаланушылар – 0
Қонақтар – 17174
Барлық келушілер – 0