Шара – ыдысқа батырған кезде ожау тұтқасының жиегінде кішкене ойығы бар кептірілген қатты ағаштан жасалған тегіс жиектері бар дөңгелек пішінді қымызға арналған тостаған. Сырты да, іші де өрнексіз тегіс өрнектелген. Қақпағы да тегіс, ішкі жағында тостағанға мықтап жабысатын ойық бар, сыртынан ыңғайлы ұстау үшін дөңгелек құлақ бар.
Кейбір жерлерде шара тегене деп аталады. Қымызды дастарханға берер алдында оны сабадан шараға құяды, оған 10-15 литр сусын араласады. Бұл өте ауыр ыдыс, сондықтан оны тек мерекелерде және ерекше жағдайларда пайдаланады. Тазалаудан кейін қалған уақыт, ол жарықтардың алдын алу үшін маймен майланады және күн сәулесі тікелей түспейтін жерде сақталады.
Шараның сыртын көбінесе ою-өрнек түрінде сүйек немесе күміс тақтайшалармен безендіреді немесе ағаш бойынша ою-өрнек кеседі.
Leave a Reply