Құрметті келушілер! Б. Майлин атындағы тарихи-өлкетану музейінің қызметкерлері 15 наурыз күні “Қайнар” өлкетану клубы аясында “Наурыз-көже-дәстүрлі көктемгі сорпа” тақырыбында мастер – класс өткізді, оған С.Ерғалиев атындағы мектеп жанындағы интернаттың тәрбиеленушілері қатысты.
Наурыз көже – Наурыз мейрамында дайындалатын дәстүрлі тағам. Оның тарихы Қазақстан аумағында (тек қана емес) сақтардың, сарматтардың және басқа да арийлік көшпенділердің шығыс-ирандық тайпалары өмір сүрген сонау алыс уақыттардан бастау алады.
Келесі жылы жемісті болу үшін теріні толық жейді. Егер сен жеті үйде Наурыз көжеден дәм татсаң, онда бір жыл сен үшін сәтті болады деген сенім бар. Наурыз көже құрамында 7 міндетті элемент бар: су, ет, тұз, май, ұн, тары (күріш, бидай, жүгері) және сүт.
Бұл тағамның барлық ингредиенттері бақыт, сәттілік, даналық, денсаулық, байлық, тез өсу, аспанды қорғауды білдіретін 7 өмірлік принципті бейнелейді. Сабақ барысында интернат тәрбиеленушілері Наурыз мейрамын тойлаудың 10 күні туралы тарихты тыңдады, сондай-ақ көже дайындау процесін қызыға тамашалады, оны ауыл тұрғыны Сапура Ғабжамалова көрсетті. Балалар өздерін қызықтырған сұрақтарын қойып, дәстүрлі көктемгі сорпаның дәмін татып көрді.
Ағымдағы жылы тұжырымдама әзірленді, оған сәйкес Наурыз мейрамы елімізде 10 күн бойы-14-23 наурызды қоса алғанда атап өтілетін болады. «Наурыз мейрамын» мерекелеу “Рухани жаңғыру” бағдарламасының идеялық құндылықтарын жүзеге асыру аясында үлкен маңызға ие. Наурыз-ұлттық бірегейлік пен үйлесімділік, береке мен бірлік мерекесі. Бұл ұлттық бірегейлікті сақтау, прагматизмді қалыптастыру, сананың ашықтығын арттыру тұрғысынан маңызды мереке”, – делінген тұжырымдамада.
Тұжырымдамаға сәйкес, 14 наурыз – құттықтау күні; 15 Наурыз – табиғат күні; 16 Наурыз – ата – бабаларымыз бен баталарымызды еске алу күні; 17 наурыз – тарих күні; 18 наурыз – игі істер күні; 19 наурыз – Спорт және шеберлік күні; 20 наурыз – даналық және білім күні; 21 Наурыз – ұлттық тағамдар күні; 22 наурыз – Ұлыстың ұлы күні; 23 наурыз-Құрмет күні, деп белгіленген.
Leave a Reply