21-23 наурыз аралығында Қазақстанда жылдың басты мерекелерінің бірі-Наурыз атап өтіледі. Бұл мереке оянуды, табиғаттың жаңаруын, Жаңа жылдың басталуын білдіреді. Наурыздың мәні – адам мен табиғат бірлігінде. Бұл күндері дәстүрлі қазақ тағамдарынан басқа үстелге міндетті түрде «Наурыз көже» беріледі. Тағам байлық пен өркендеудің символы болып саналады. Әр үй шаруасындағы әйелдің наурыз көжені дайындауға арналған өзіндік рецепті бар. Наурыз-көженің барлық рецептерін біріктіретін жалғыз нәрсе-бұл тағамды дайындау үшін қолданылатын ингредиенттердің мөлшері. Елдің солтүстігінде, оңтүстігінде, шығысында немесе батысында, пәтердің кішкентай ас үйінде немесе мейрамхананың үлкен асханасында, әрдайым және барлық жерде, көктемгі сорпа 7 компоненттен дайындалады. Және бұл ингредиенттердің әрқайсысының өзіндік мәні бар:
Су адам өмірінің символы ретінде қосылады – қазіргі өзен. Жастар үшін бұл қызықты және аласапыран өмірге деген тілек.
Тұз тағамның дәмін бейнелейді, оны қазақтың халық даналығы растайды: «тұз тағамға дәм, дана сөздер – ойлар жарықтық береді».
Айран бейбітшілік пен бірліктегі таза өмірдің белгісі ретінде қосылады.
Керемет курт күш пен денсаулық береді.
Жарма: бидай және күріш. Бидайдың ерекше емдік қасиеттері бар және қанды тазартады деп саналады.
Сонымен, ет-бақыт пен сәттілік сыйлайтын қазақтардың сүйікті ингредиенті.
Б. Майлин атындағы тарихи-өлкетану музейінің қызметкерлерінен «наурыз көже» рецепті: су, тұз, сүт өнімдері, құрт, жарма (жарма, күріш), жылқы еті және қазы еті.
Ас дәмді болсын!
Видеороликпен танысу үшін сілтемеге өтіңіз: https://youtu.be/h-9ZLzmgnyA
Leave a Reply