Жарияланды: 23.03.2023

0

21-23 наурыз аралығында Қазақстанда жылдың басты мерекелерінің бірі-Наурыз атап өтіледі. Бұл мереке оянуды, табиғаттың жаңаруын, Жаңа жылдың басталуын білдіреді. Наурыздың мәні – адам мен табиғат бірлігінде. Бұл күндері дәстүрлі қазақ тағамдарынан басқа үстелге міндетті түрде «Наурыз көже» беріледі. Тағам байлық пен өркендеудің символы болып саналады. Әр үй шаруасындағы әйелдің наурыз көжені дайындауға арналған өзіндік рецепті бар. Наурыз-көженің барлық рецептерін біріктіретін жалғыз нәрсе-бұл тағамды дайындау үшін қолданылатын ингредиенттердің мөлшері. Елдің солтүстігінде, оңтүстігінде, шығысында немесе батысында, пәтердің кішкентай ас үйінде немесе мейрамхананың үлкен асханасында, әрдайым және барлық жерде, көктемгі сорпа 7 компоненттен дайындалады. Және бұл ингредиенттердің әрқайсысының өзіндік мәні бар:

Су адам өмірінің символы ретінде қосылады – қазіргі өзен. Жастар үшін бұл қызықты және аласапыран өмірге деген тілек.

Тұз тағамның дәмін бейнелейді, оны қазақтың халық даналығы растайды: «тұз тағамға дәм, дана сөздер – ойлар жарықтық береді».

Айран бейбітшілік пен бірліктегі таза өмірдің белгісі ретінде қосылады.

Керемет курт күш пен денсаулық береді.

Жарма: бидай және күріш. Бидайдың ерекше емдік қасиеттері бар және қанды тазартады деп саналады.

Сонымен, ет-бақыт пен сәттілік сыйлайтын қазақтардың сүйікті ингредиенті.

Б. Майлин атындағы тарихи-өлкетану музейінің қызметкерлерінен «наурыз көже» рецепті: су, тұз, сүт өнімдері, құрт, жарма (жарма, күріш), жылқы еті және қазы еті.

  1. Үлкен кастрюльге 3 литр су құйыңыз.
  2. Бір пиязды тазалап, қазанға толығымен салыңыз.
  3. Етті қазанға салыңыз. Қайнатыңыз және қақпақпен 1 сағат пісіріңіз.
  4. Ыдысқа 2 шөміш ет сорпасын құйыңыз, курт құйып, сары май салыңыз. Араластырыңыз.
  5. Екінші пиязды ұсақтап тураңыз, сарымсақты ұсақтап тураңыз және Курт қосылған ыдысқа қосыңыз. Араластырыңыз және тұндыруға қалдырыңыз.
  6. Ет қосылған қазанға кептірілген етті салыңыз. Ет жұмсақ болғанша тағы бір сағат пісіріңіз. Соңында дәміне қарай тұз қосыңыз.
  7. Жарманы бөлек қайнатыңыз.
  8. Қайнатылған жармаларды сүтпен құйыңыз, кесектер болмас үшін араластырыңыз.
  9. Дайын етті қазаннан алып, кішкене бөліктерге кесіңіз. Қазаннан пиязды алып тастаңыз және тастаңыз.
  10. Етті қайтадан табаға салыңыз. Онда Жарма салыңыз. Баяу отта тағы 15 минут пісіріңіз.
  11. Үй кеспесін қосыңыз. Тағы бірнеше минут пісіріңіз.
  12. Отты өшіріңіз. Құрт құйыңыз, жақсылап араластырыңыз.
  13. Айранды құйыңыз, сүттің қатып қалмауы үшін дереу жақсылап араластырыңыз.
  14. Дайын Наурыз терісін табақтарға жайып, ыстық күйінде беріңіз.

Ас дәмді болсын!

Видеороликпен танысу үшін сілтемеге өтіңіз: https://youtu.be/h-9ZLzmgnyA

Поделиться материалом

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Келушілер

Онлайн келушілер – 18514
Пайдаланушылар – 0
Қонақтар – 18514
Барлық келушілер – 0